Ιστορία & περιβάλλον

Ο δήμος Γεροποτάμου, όπου ανήκουν οι Μαργαρίτες, διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα και ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς, χαράδρες με θάμνους, δάσος με οριζοντιόκλαδα κυπαρίσσια, ελαιώνες, πηγές, σπάνια λουλούδια (ορχιδέες), αρωματικά και θεραπευτικά φυτά (ρίγανη, φασκόμηλο, δεντρολίβανο).

Οι επισκέψεις στα μοναστήρια, στις βυζαντινές εκκλησίες και στους Μινωικούς οικισμούς και η βουνίσια διαδρομή στου Ψηλορείτη κάνουν τον επισκέπτη να γνωρίσει όχι μόνο τις ομορφιές αλλά και τον πολιτισμό μιας περιοχής.
Πλούσια βλάστηση, λόφοι, βουνά, ρεματιές, δάσος, συνθέτουν ένα πολυμορφικό σύνολο με σημαντικούς βιότοπους.

Μπορείτε να κολυμπήσετε με ασφάλεια στα καθαρά νερά της θάλασσας με τις αμμουδιές στο Πάνορμο, στο Μπαλί.

Το χωριό Μαργαρίτες έχει 17 βυζαντινές αγιογραφημένες εκκλησίες, το μοναστήρι "Σωτήρας χριστός", βενετσιάνικα σπίτια και αναστηλωμένους πύργους. Οι Μαργαρίτες είναι γνωστές ώς το χωριό των πυθαριών. Υπάρχουν φάμπρικες- ελαιοτριβεία, καζάνια ρακής.

Η ευρύτερη περιοχή έχει κατοικηθεί από την Μινωική εποχή. Τα αγγειοπλαστεία των Μαργαριτών με τους πιθαράδες συνεχίζουν μια παράδοση μέσα στους αιώνες που προσεγγίζουν την τέχνη εκείνη των Μινωιτών.

Ιστορία

Κοντά στο Σπίτι των Κουρήτων, μπορείτε να επισκεφθείτε δύο σημαντικά αξιοθέατα της ιστορικής Κρήτης: Την Αρχαία Ελεύθερνα και τη Μονή Αρκαδίου.


Η Αρχαία Ελεύθερνα κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια (περίπου 6000π.χ.). Λατρευτικά Σπήλαια, Μινωϊκά κεραμικά, αρχαία νεκροταφεία, Ρωμαϊκά κτίρια και νομίσματα με αναπαραστάσεις του Απόλλωνα και της Άρτεμης είναι μερικά από τα πολύτιμα ευρήματα των ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Ελεύθερνας.

Η Μονή Αρκαδίου, κτισμένη το 14ο αιώνα, έγινε σύμβολο της Κρητικής αντίστασης ενάντια στον Τούρκικη κυριαρχία του νησιού, όταν το Νοέμβριο του 1866 το μοναστήρι περικυκλώθηκε από τον τούρκικο στρατό. Προτιμώντας τον θάνατο από την σκλαβιά, ο ηγούμενος Γαβριήλ Μαρινάκης από τις Μαργαρίτες, πυρπόλησε τα πυρομαχικά του Μοναστηριού προκαλώντας ολοκαύτωμα. Η πρόσωψη του μοναστηριού θεωρείται ως αρχιτεκτονικό αριστούργημα της πρώιμης αναγέννησης.

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ "ΣΦΕΝΤΟΝΗ" ΣΤΑ ΖΩΝΙΑΝΑ: Αναρίθμητοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ποικιλόμορφοι και πολύχρωμοι διακοσμούν τις αίθουσες του σπηλαίου. Το σπήλαιο βρίσκεται βορειοανατολικά του χωριού Ζωνιανά, στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη.

Κρητική Κουζίνα

Στο σπίτι μπορείτε να γευθείτε σπιτικό Κρητικό κρασί της περιοχής. Η ιστορία του κρασιού στην Κρήτη είναι τόσο παλιά όσο και ο πολιτισμός της.
Το Κρητικό μέλι θεωρείται από Μινωικούς χρόνους μέχρι σήμερα η φυσική τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία.